Ik neem aan dat ik niet de enige ben die als kind met hun oma’s rolgordijnen worstelde. Ik zweer dat de vrouw het leuk vond om me te vragen om het veerrolluik halverwege naar boven te trekken om het uit mijn handen te zien vliegen en helemaal naar boven te rollen om vervolgens weer naar me te giechelen. Nou laat me je vertellen dat de jaloezieën van ver zijn gekomen.

Niet alleen de ontwerpen, stoffen en keuzes zijn serieus cool geworden door de jaren heen, maar de mechanismen zijn ook gebruiksvriendelijker geworden. De keuzes waar je mee te maken krijgt zijn bijna eindeloos, maar we kunnen ze indelen in een paar basiscategorieën, terwijl je zelf bepaalt welke style het beste bij je past.

Rolgordijnen:

Rolgordijnen zijn wat men Holland jaloezieën zou hebben genoemd, het meest basistype jaloezieën. Het is een stuk verstijfde stof dat om een rol wordt gerold, die je dan op en neer trekt door een ketting aan de zijkant (kettingmechanisme) of een trekkracht in het midden (veermechanisme). Er is een verbazingwekkende keuze aan kleuren en prints beschikbaar, waardoor ze een goede keuze zijn wanneer u een vleugje kleur in een keuken of iets dergelijks wilt hebben. Er is ook een heel goed aanbod van verduisteringskleuren beschikbaar, waardoor ze een ideale keuze zijn voor slaapkamers. Ze beginnen ook tegen een zeer redelijke prijs en zijn dus een goede budgetvriendelijke optie. Als je er dan zin in hebt, kun je niet alleen een duurdere stof kiezen, maar je kunt er ook koele afwerkingen aan toevoegen, zoals metalen bodembalken of bekkens om ze op te jazuïeren.

Silhoutte gordijnen:

Binnen de categorie rolgordijnen hebben we de relatief nieuwe plisségordijn. Deze zijn in principe een doorlopende lengte van de stof die rond een mechanisme aan de boven- en onderkant rolt. De stof is verdeeld in gelijke panelen van ondoorzichtig en doorschijnend materiaal, zodat u de hoeveelheid licht in de ruimte kunt aanpassen, alle ondoorschijnende panelen kunt belijnen en u de minste hoeveelheid licht naar binnen kunt laten rollen om vervolgens het licht te laten doordringen in de ruimte. Ze zijn over het algemeen duurder dan gewone rolgordijnen, maar geven u veel controle en verspreiden het licht mooi in de kamer.

Verticale jaloezieën:

Verticale bindingen zijn gemaakt van verstevigde stroken stof die aan een rail hangen, bijna als een gordijnrail en kunnen volledig opengetrokken of gekanteld worden om een deel van het licht te blokkeren zonder volledig gesloten te zijn. Ze zijn een uiterst praktische stijl van blindering, omdat ze kunnen worden gemaakt voor grote ramen en zelfs erkers. Veel van onze klanten zijn verhuisd naar huizen met verbazingwekkende ramen van vloer tot plafond – van muur tot muur – en vroegen zich af hoe ze er iets bij krijgen om ze te plaatsen. In dit geval zijn verticale jaloezieën de beste optie, vooral als je een budget hebt, want ze zijn heel redelijk.

Jaloezieën:

Venetiaanse jaloezieën zijn jaloezieën van overlopende lamellen die volledig kunnen worden geopend of gekanteld om het licht in de kamer te verspreiden. Jaloezieën zijn een goede keuze voor de meeste kamers in huis; naar beneden en gekanteld zijn ze zeer geschikt voor de privacy en kunnen dus gebruikt worden als alternatief voor de oude gordijnen. Ze zijn ook een goede keuze voor openslaande deuren, omdat ze kunnen worden geleverd met bevestigingsbeugels voor de onderkant, wat betekent dat u de jaloezieën gemakkelijk kunt kantelen en de deuren kunt openen en sluiten zonder dat de jaloezieën te veel bewegen. De meeste jaloezieën zijn verkrijgbaar in een paar breedtes van 25 mm (1″), 35 mm (11/2″) en 50 mm (2″). Het is goed om op te merken dat de bredere lamellen meer licht binnenlaten, zowel bij openen als sluiten. Het is ook belangrijk om te beseffen dat, hoewel ze van hout of dergelijke zijn gemaakt, het feit dat het lamellenrolgordijnen zijn, betekent dat ze niet als verduisteringsrolgordijnen werken, zelfs niet als ze gesloten zijn. Ze zijn verkrijgbaar in hout, aluminium en PVC. Laten we eens een beetje praten over wat elk betekent:

Houten jaloezieën:

Waarschijnlijk de meest populaire van allemaal, ze hebben een zeer zachte, natuurlijke uitstraling en hebben over het algemeen een mooi kleurenpalet. Ze kunnen niet worden gewassen, dus is het belangrijk om ze regelmatig te laten bestrooien; pak de duster minimaal één keer per week.

PVC jaloezieën:

Deze hebben in principe alle voordelen van het hout, maar omdat ze gemaakt zijn van een composiet materiaal kunnen ze volledig ondergedompeld worden in water, zodat ze goed gereinigd kunnen worden. Toen ze voor het eerst op de markt kwamen, waren ze veel duurder dan de gewone houten jaloezieën, maar ze zijn gedaald tot een vergelijkbare prijsklasse.

Aluminium jaloezieën:

Zoals de naam al doet vermoeden zijn het venetiaanse jaloezieën die gemaakt zijn van aluminium. Dit betekent dat ze in een grote verscheidenheid aan kleuren verkrijgbaar zijn en met een vochtige doek kunnen worden afgeveegd om ze schoon te houden. Het nadeel is dat het aluminium lawaaierig is bij het trekken en ze hebben niet de warmte van een houten jaloezie, maar ze werken heel goed in een keuken of badkamer waar je een vleugje kleur wilt hebben.

Vouwgordijnen:

Vouwgordijnen zijn waarschijnlijk de meest elegante van alle beschikbare jaloezieën. Ze zijn gemaakt van een gevoerd stuk stof, dat klittenband op een spoor en plooien in mooie, eenvoudige plooien. Het beste ding van vouwgordijnen is dat ze volledig op maat zijn in de zin dat u uw stof en uw voering kiest, ze geven ook een mooie afgewerkte look aan uw raam. Laten we eerlijk zijn, in woonkamers of slaapkamers zullen de meeste mensen een rolgordijn of jaloezie gebruiken en er vervolgens een gordijn overheen leggen om het raam aan te kleden en af te maken. Dit is niet het geval bij vouwgordijnen, want ze hebben al een zeer zachte, afgewerkte look. Ze kunnen ook binnen of buiten de raamuitsparing worden opgehangen, waardoor ze zeer praktisch zijn voor lastige ruimtes, bijvoorbeeld een slaapkamerraam waarin de kledingkasten te dicht bij het raam hangen om een volledig gordijn of een dakkapel te herbergen.